Erikoiskysymykset

Munimisen vaikeudet

03.04.2016 21:24

Undulaatin kasvatus -sivulla ( Eeku Strahl, https://finaviary.tripod.com/undunkasvatus.htm) on mielenkiintoinen havainnointi : "On vielä erikseen korostettava, että onnistunut sulkasato on perusedellytys, että pesimisvireys lähtee liikkeelle kunnolla. Jos nimittäin sulkasato prosessi jää vajaaksi, naaraslinnuilla voi tapahtua myöhemmin munimisessa paha vahinko, jonka lintu maksaa yleensä omalla hengellään. Jos lintu kärsii jostakin puutoksesta, munan kehitys vaikeutuu ja tuloksena voi olla, että lintu ei pysty munimaan. Silloin se lähes aina tuskallisesti kuolee tai muna ei kehity kunnolla ja se jää munimiskanavassa " jumiin". Lintu yrittää päästä munasta eroon ja lopussa työntyy koko kloakki - kanava ulos ja lintu menehtyy syntyneeseen kuolioon. Jos lintu on ensikertalainen, on sitä tarkkailtava hyvin huolellisesti., Munan tulo on vatsanpohjassa nähtävissä pullistumisena, mutta jos munan tulo jää kesken, alueen höyhenet pöyhistyvät ja siinä vaiheessa ei ole mitään muuta keinoa kun eläinlääkärille heti. Myös kloaakin esiin työntymisen eläinlääkäri pystyy vielä joskus pelastamaan. Eläinlääkäri poistaa kanavassa olevan kuivuneen munan ja tavallaan työntää koko kloaakin takaisin ja estää vielä sen, että se luiskahtaa uudestaan ulos. Ennen oltiin siitä mieltä, että se olisi jonkinlainen perinnöllinen heikkous ja koko lintukanta suljettiin pois poikastuotannosta. Nykyisin tiedetään, että taipumus on vain 10% perinnöllistä ja lähes 90% :lla syy on vajaaksi jäänyt sulkasatoprosessi. Toinen syy voi olla myös, että lintu on aivan liian nuori, eli alle 1.5 vuotta."

Minulla on Lila- naaras, jonka ikää ja historiaa en tiedä. Epäilin, että lintu on vanha, eikä pysty munimaan. Jossain vaiheessa huomasin, että linnulla on ripulia (melkein samana aikana toisella linnulla oli jokin virus, jonka seurauksena lintu menehtyi). Lintu istui "pörrösenä" ja tärisi. Luulin, että tauti levinyt,  odotin muutama päivää ja päätin pestä ja tutkia linnun. Huomasin, että alavatsaturvotus olikin erilainen, kun uroksella, joka kuoli. Tunnistamisessa tuli epäily, että

muna jäi jumiin.


Ensimmäinen apu linnulle- vaseliiniöljy, jota annetaan nokkaan.

Myös klokkaan laitetaan vaseliiniöljyä.

Tämän jälkeen aloitetaan varovaisen hieronnan ja jätetään linnun rauhaan pariksi tunniksi.


Yleensä öljy auttaa ja muna tulee ulos. Meidän tapauksessa muna ei tullut ulos.

                               Minulla ei ollut mahdollisuutta viedä linnun eläinlääkärille, tiesin, että muna voi mennä rikki munimiskanavassa ja jos ei saada osia pois, lintu kuolee. Päätin ottaa riskin ja hoitaa lintua itse. Olen nähnyt you tubessa kolmen minuutin kestävän filmin, jossa undulaattia autetaan syntymään. Kaikki oli aika helppoa. Toivoin, että pärjään.


Todellisuudessa Lilan tapaus ei ollut normaali. Ponnistusvaihe oli pitkä ja raskas, Lila äänteli, ponnisti, välillä luulin, että hän kuolee, minun piti huutaa hänelle nimensä ja "täristä" sitä. Lilan nokka vaikeassa ponnistuksessa keltaisesta muuttui valkoiseksi


Muna alkoi tulla ulos, mutta se oli hyvin kiinni munimiskanavassa.

Tuli vertaa, näin, että lintu oli väsynyt ja voimaton, en nähnyt muuta vaihtoehtoa, kun käyttää veistä. tein veitsellä viillon ja sen kautta sain munan ulos.

Muna oli normaalikokoinen, mutta ei lainkaan sileä, vaan karhea ja kova. Olen työntänyt varovasti ulkona olevan munimiskanavan osan sisään ja päästin linnun häkkiin. Sanoin lapsille, etten tiedä kuoleeko lintu.

Lilan mies, Elvis, tuli heti suukkottelemaan Lilaa ja Lila jutteli jotakin sille ja vapisi, ja äänteli hiljaa, niin kun olisi kertonut hänelle kaiket. 

On mennyt kaksi viikkoa. Lila on elossa. Lila hylännyt munan. Olen yrittänyt laittaa sen pesään toiselle parille, mutta pesässä oleva lintu aina siirtää sen kauemmas. Näkee, ettei tule mitään. olen kuitenkin päättänyt odottaa vielä viikon ennen kun heitän munan pois.

Lila on iloinen ja aktiivinen.

—————

Kaikki artikkelit

—————


Aihe: Erikoiskysymykset

Ei kommentteja